Ja asiaan että rytkyy...


Tässä jonkun kerran olen ajautunut pohtimaan ilmiötä jota kutsutaaan halpatuonniksi. Tämähän on tietysti jo vanha käsite joka aiheuttaa päänvaivaa kuluttajissa ja vaurastumista kauppiaissa. Pääperiaatehan on että tuodaan halvan työvoiman maissa, puoli-ilmaisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita jotka rimaa hipoen läpäisevät täkäläisen turvallisuusnormiston. Ei siis tietenkään läpäise aina mutta useasti. Sitten kirjoitetaan isolla lehdessä tiedostuksia takaisinvedosta. "Ostamanne kaasulämmittimen on todettu vapauttavan häkää toimiessaan. Jos olette hengissä, palauttakaa lämmitin ostopaikkaan niin saatte samanlaista kuraa tilalle tai rahat takaisin". 

Maahantuontia harjoittavat tietysti tukut, jotka sitten kylvävät tätä rojua edustajien välityksellä ympäri pitäjiä ja viimeistään kosteilla esittelypäivillä, messuilla tai ostoristeilyillä. Lipevät kauppamiehet lupaavat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista kunhan vaan tilauksen summa ylittää aina sen seuraavan rajapyykin. Ja sehän ylittyy, viimeistään pikkutunneilla konjakin voimalla. Sitten aamulla krapulaisena ostovastaavat tutkivat tilausvahvistusta johon se naapuripöydän mirkku raapusti puhelinnumeronsa. Numeroita löytyy myös tilausriveiltä kun on tullut nousuhumalassa ostettua 6000 pikkuvikaista leivänpaahdinta jaettavaksi koko ketjulle. Kylkiäisenä sai sentään viikon levin lomaosakkeella maahantuojan piikkiin. Kyllä kannatti haukata paskaa ja tilata lisääkin.

Toinen, uudempi ilmiö on sitten nämä kauppiaat jotka haluavat tuoda konttitolkulla hirvittävää rojua mitä kummallisemmista pajoista ympäri aasiaa. Ollaan tietävinään jotain nykytekniikasta ja kauden trendeistä. Tutustutaan valikoimiin ja katsotaan mitä merkkitavarat ovat juuri tällä hetkellä. Vakoillaan vähän kilpailijoita ja yritetään saada vielä joku aavistuksen valovoimaisempi tähti tuohon krääsän pyörregalaksiin. Koska teoria ja käytäntö eivät monestikaan kohtaa, sattuu sitten niin ettei tuote olekaan ihan niin mediaseksikäs kuin se vaikutti olevan tilauksen hetkellä. Koska toimitusaikataulu ei ole ihan päivän päälle, voi sesonkikin olla jo ohi kun saadaan se joulun ehdoton hittituote hyllyyn. Tai sitten sen hinta on käsittämättömän korkea kun laadukkaan merkkituotteen paremmilla ominaisuuksilla saa edullisemmin. Tästä hyvänä esimerkkinä on vuosia kaupassa lojuneet kahden megapikselin (2Mpix.) digikamera jota olen kaupitellut karvan alle kahdensadan euron ja muistitikut joiden kapasiteetti on huikeat 256 Mt ja hintaa reilut pari kymppiä. Siinä on myyntimies paikallaan joka ne pois kauppaa tinkimättä hinnasta ja myymättä ohessa sieluaan vanhalle vihtahousulle. 

Halpatuonti kalsahtaa korvaan kirosanana. Ei kai kampaamokaan laita nimekseen "HUPS" tai lääkäriasema "Kuolio". Joku lehti taisi olla joskus suomalainen anteeksipyyntö eli "Oho" mutta ei siitä sen enempää. Jos kauppaketjukin pitää nimetä vanhan kunnon "made in tiedät-kyllä-missä" mukaan on turha kuluttajan valittaa ettei ole varoitettu mitä tuleman pitää. Viittaan siis tuohon entiseen Britannian, nykyisin Kiinan hallinoimaan talousjättiin Etelä-Kiinanmeren rannalla. Kumma miten sitä pieni ihminen osaakaan valmistaa mitä moninaisempia tuotteita ja ihan pikkurahalla. Jokin aika sitten kasailin työkavereiden kanssa Kiinasta tullutta pöytäsirkkeliä. Mietin monta kertaa kasatessa, onko tässä nyt maailman lahja yksikätisten vaatehtimoille tai paraolympialaisille vai saako tällä harrastelijatimpuri oikeasti sahattua muutakin kuin kätensä? Ammattikäyttöön ole kertaakaan suostunut myymään näitä idän ihmeitä ilman selkeäkielistä varoitusta. Rehellisyys on kuluttajan toimesta palkittu monesti, jos ei kauppoina sillä hetkellä niin myöhemmin jatkuvina asiakassuhteina. Sitä kun ei kaikki ymmärrä että jos väittää vaikkapa nyt esimerkkinä olleen sirkkelin vastaavan urakkamiehen vaatimuksia niin se on kuin vaalilupaus. Ja kun se lupaus petetään eli masiina laukeaa kesken tuottoisan kuutamourakan niin siitä ei päänsilittelyä paljoa osaksi lohkea. Eikä sellaista ihmistä lepyytellä uudella sirkkelillä, sehän olisi kuin kaataisi bensaa liekkeihin. Koska ensimmäinen tuote aiheutti pettymyksen niin ota tästä toinen samanlainen. Saat pettyä tuplasti?!? 

Onko nyt niin että molemmat, sekä halpatuontituotteen tai sen osia valmistanut alaikäinen lapsi että se halpaan tuotteeseen haksahtanut harrastelijatimpuri itkevät itsensä uneen. Molempien päänvaivana on samainen sirkkeli toiselle se on jokapäiväinen leipä, toiselle ikuinen harmi. Tasan ei käy onnen lahjat...